måndag 11 mars 2013

Ankomstens symbol

Jag funderade över bilden där mannen kommer med båten till staden och man får se dess skyline. Den påminner väldigt mycket om New Yorks skyline, Empire State Building finns till och med där (i alla fall en väldigt liknande byggnad). Det finns även en (två) staty som välkomnar dem på båten, som frihetsgudinnan i New York. Men det är ändå inte New York, statyn är inte frihetsgudinnan och det finns en massa saker som inte stämmer. Det kan vara så som Vidar spekulerade, att flera civilisationer kommit med sina kulturer och sin arkitektur. Det kan även vara så att författaren ville inge en speciell känsla som vi förknippar med U.S.A. när vi såg bilden.

Jag trodde, från början, att boken skulle handla om en man som kommer till U.S.A. som skulle vara ett främmande land för honom. Han skulle vara förvirrad över den nya kulturen och behöva anpassa sig. Detta var ju också vad som hände, ända skillnaden var bara att han inte kom till U.S.A., utan ett helt främmande och påhittat land/stad. En anledning till detta som jag tänkte på var att vem som än läste boken skulle nte kunna känna igen det nya landet och alla skulle därmed få samma känsla. Ifall mannen kommit till U.S.A. skulle inte amerikaner eller så många från andra västländer få den känslan eftersom de känner igen kulturen och städerna från U.S.A. Nu sitter alla i samma båt som mannen i historien vilket jag tycker stärker relationen mellan läsaren och huvudkaraktären.

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig - Tan har verkligen arbetat för att vi alla ska känna oss obekanta och lite undrande inför det nya landet!

    SvaraRadera