söndag 17 februari 2013

Ikaros and the Wise Men

Den som fick mig att fundera mest var den tecknade filmen vi såg och inte någon av dikterna, kanske för att jag är en mer visuell person än auditiv, men den fångade i alla fall min uppmärksamhet. Jag tolkade, som många andra säkert, att budskapet i filmen var att för någon sorts frihet, att man skulle tänka själv och inte vara fast i reglerna. Sedan började jag tänka på var och när filmen var gjord : Sovjetunionen under 70-talet. Sovjetunionen var, vad jag vet, emot fritt tänkande och den sortens frihet som filmen visar, och därför tyckte jag det var konstigt att en sådan film kom fram därifrån. Blev filmen förbjuden eller lät de den finnas ändå?
     I vilket fall så tycker jag filmen visade hopp om att allt inte är fördömt trots att man misslyckas gång på gång och att man måste våga misslyckas för att utvecklas.

1 kommentar:

  1. Jag har förstått det som att filmen var tillåten (men jag vet inte helt säkert - för jag hittade den på youtube för ett par år sedan. Den kan ju ha levt underground på -70talet). Men jag håller med dig om att just detta med tillkomstplatsen/tiden/sammanhanget gör att filmen får ännu fler betydelser och implikationer... Kontexten har betydelse för vår förståelse av litteratur, film, bild! Då-nu-du, en bra formel att tänka utifrån.

    SvaraRadera